Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος. Ο Λύκος εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως βοηθά στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις και ασθένειες, επιτίθεται στους δικούς του ιστούς. Αυτή η επίθεση προκαλεί φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμη βλάβη των ιστών, επηρεάζοντας όργανα όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά, τα κυκλοφορούντα αιμοσφαίρια και τον εγκέφαλο.Ο ΣΕΛ περιγράφεται και ως η νόσος με τα χίλια πρόσωπα, καθώς επηρεάζει κάθε ασθενή με διαφορετικό τρόπο.
Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Ωστόσο, οι γυναίκες προσβάλλονται από την ασθένεια περίπου εννέα φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Τις περισσότερες φορές η νόσος εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 45 ετών, αλλά ο ΣΕΛ μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία ή αργότερα στη ζωή.
Η προέλευση του όρου «Λύκος» που αφορά τους ασθενείς με ΣΕΛ επινοήθηκε κατά το μεσαίωνα από γιατρούς που παρατήρησαν ότι το εξάνθημα στο πρόσωπο, που είναι κοινό σε αυτούς τους ασθενείς, έμοιαζε με δάγκωμα λύκου. Ωστόσο, σήμερα είναι γνωστό ότι δεν παρουσιάζουν όλοι οι πάσχοντες από Λύκο δερματικό εξάνθημα και ότι όσοι παρουσιάζουν δερματικές βλάβες αυτές δεν θυμίζουν δάγκωμα λύκου.
Τα συμπτώματα της νόσου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα πιο συχνά συμπτώματα του ΣΕΛ μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ο ΣΕΛ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε ζωτικά όργανα, όπως:
Οι νεφροί, οι πνεύμονες, το αιμοποιητικό σύστημα (λευκοπενία, αναιμία, θρομβοπενία), η καρδιά (περικαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα ή και μυοκαρδίτιδα) και το νευρικό σύστημα.
Οι ασθενείς με ΣΕΛ αντιμετωπίζουν περιόδους ασθένειας (εξάρσεις) και περιόδους ευεξίας (ύφεση). Οι εξάρσεις του λύκου μπορεί να είναι ήπιες έως σοβαρές. Σήμερα, με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς με ΣΕΛ μπορούν να διαχειριστούν την ασθένειά τους. Ωστόσο, καθώς το νόσημα υποτροπιάζει συχνά και μπορεί να προσβάλει ζωτικής σημασίας όργανα απαιτείται τακτική ρευματολογική παρακολούθηση. Η ρευματολόγος με τη διάγνωση της νόσου καταστρώνει ένα θεραπευτικό πλάνο, προσαρμοσμένο κάθε φορά στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς.
Copyright © 2024 All Rights Reserved | ODIN Web Studio
Για να παρέχουμε τις καλύτερες εμπειρίες, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες της συσκευής. Η συγκατάθεση σε αυτές τις τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαζόμαστε δεδομένα όπως η συμπεριφορά περιήγησης ή τα μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες.